Artrita reumatoida - cauze, simptome si tratament

O afecțiune inflamatorie cronică care afectează articulațiile și provoacă durere, rigiditate și umflături este artrita reumatoidă (AR). În plus, aceasta poate afecta inima, plămânii, ochii și alte organe ale corpului. Din cauza naturii autoimune a RA, care are ca rezultat atacarea greșită a țesuturilor sănătoase ale organismului de către sistemul imunitar, se produc inflamații și daune.


Cauzele artritei reumatoide

Deși originea exactă a AR este necunoscută, se crede că un amestec de factori genetici și de mediu este responsabil. Un istoric familial de AR crește riscul unei persoane de a dezvolta boala. Printre variabilele de mediu care pot crește riscul de a avea AR se numără fumatul, obezitatea și expunerea la anumite infecții.


Simptomele artritei reumatoide

O gamă largă de simptome care ar putea varia în intensitate de la o persoană la alta sunt aduse de AR. Cele mai tipice semne sunt următoarele:

-In special dimineața sau după perioade de inactivitate, dureri și rigiditate articulară

-Umflături și sensibilitate articulară

-Slăbiciune și oboseală

-Febră și pierderea poftei de mâncare

-Deformarea articulațiilor și pierderea funcționalității

Și alte regiuni ale corpului pot fi afectate de AR, ceea ce duce la simptome precum:

-Disfuncție respiratorie și disconfort toracic (dacă sunt afectați plămânii)

-Uscăciunea gurii și a ochilor (dacă sunt afectate glandele salivare)

-Mâini și picioare amorțite și furnicături (dacă sunt afectați nervii)

-Piele care este uscată, cu mâncărimi și iritată (dacă este afectată pielea)

-Diagnosticarea artritei reumatoide

Deoarece niciun test nu poate diagnostica definitiv AR, stabilirea diagnosticului ar putea fi dificilă. Simptomele, examinarea fizică, analizele de sânge și testele imagistice sunt doar câteva dintre criteriile folosite pentru a pune diagnosticul.

Mulți anticorpi, inclusiv factorul reumatoid (FR) și peptida anticiclică citrulinată (anti-CCP), care sunt prevalenți la mulți pacienți cu AR, pot fi depistați prin intermediul testelor de sânge. Studiile imagistice, inclusiv radiografiile, RMN-urile și ecografiile, pot dezvălui gradul de inflamație și deteriorare a articulațiilor.


Tratamentul artritei reumatoide

Deși nu există un tratament cunoscut pentru AR, medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor și la oprirea progresiei bolii. Scopul tratamentului este de a diminua disconfortul, de a ușura inflamația și de a se proteja împotriva deteriorării articulațiilor. Cursul tratamentului va depinde de gravitatea bolii și de starea generală a pacientului.


Medicamente

Piatra de temelie a tratamentului pentru AR este reprezentată de medicamente. Medicamentele care sunt luate cel mai frecvent includ:

-AINS, sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pot ajuta la diminuarea durerii și a inflamației.

-DMARD sunt medicamente care sunt concepute pentru a reduce progresia artritei reumatoide (AR) și pentru a preveni distrugerea articulațiilor.

-Modificatorii de răspuns biologic sunt un tip de DMARD care vizează anumite regiuni ale sistemului imunitar pentru a reduce inflamația.

-Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatorii puternice care pot ameliora rapid simptomele, dar utilizarea lor prelungită este asociată cu efecte secundare substanțiale.


Exercițiul fizic

Kinetoterapia poate ameliora durerea, crește mobilitatea articulațiilor și poate împiedica apariția altor daune. Exercițiile și strategiile pot fi predate de un fizioterapeut pentru a ajuta pacienții cu AR în gestionarea simptomelor lor.


Intervenție chirurgicală

Poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a înlocui sau repara articulațiile deteriorate în cazurile severe de AR. Funcția articulară și calitatea vieții pot fi îmbunătățite în mod dramatic prin intervenția chirurgicală de înlocuire a articulațiilor, cum ar fi înlocuirea șoldului sau a genunchiului.


Tratamente naturale

Hondrostrong este un supliment alimentar care contine ingrediente naturale precum colagen hidrolizat, glucozamina si condroitina, cunoscute pentru proprietatile lor de a sustine sanatatea articulatiilor. Acesta poate fi utilizat ca o forma complementara de tratament pentru artrita reumatoida, dar nu poate inlocui tratamentul prescris de medicul specialist. Studiile arata ca consumul regulat de suplimente alimentare precum Hondrostrong poate imbunatati mobilitatea articulatiilor, reduce inflamatia si durerea asociata cu artrita reumatoida. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe utilizarea suplimentelor alimentare, pentru a evalua compatibilitatea lor cu tratamentul dumneavoastra actual.


Modificări ale modului de viață

Modificările stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor RA și la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Acestea constau în:

Exercițiile fizice frecvente pot ajuta la creșterea mobilității articulare și la scăderea disconfortului. Exercițiile cu impact redus, cum ar fi înotul, ciclismul și yoga, pot ajuta. Inflamația poate fi redusă și sănătatea generală poate fi îmbunătățită prin consumul unei diete nutritive, echilibrate, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

Găsiți tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi prin meditație, respirație profundă sau consiliere, deoarece stresul poate agrava simptomele AR.

Relaxarea și relaxarea sunt importante pentru reducerea oboselii și îmbunătățirea stării generale de bine. Obținerea unui somn suficient și luarea de pauze în timpul zilei pot fi de ajutor.

Colaborarea cu echipa lor medicală pentru a crea un plan de tratament amănunțit care să răspundă nevoilor unice ale fiecărui pacient este crucială pentru pacienții cu AR. Controalele și monitorizările frecvente pot ajuta la asigurarea faptului că tratamentul funcționează și, dacă este necesar, la efectuarea de ajustări.


Concluzie

Pe scurt, artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie pe termen lung care afectează articulațiile și care are ca rezultat disconfort, rigiditate și umflături. Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar deteriorează și inflamează în mod neintenționat țesuturile sănătoase din organism. Deși nu există un tratament cunoscut pentru AR, medicamentele pot ajuta la controlul simptomelor și la oprirea progresiei bolii. Cursul tratamentului va depinde de gravitatea bolii și de starea generală a pacientului. Gestionarea RA poate implica utilizarea de medicamente, terapie fizică, intervenții chirurgicale și modificări ale stilului de viață. Pentru a crea un plan de tratament amănunțit și pentru a efectua o monitorizare de rutină a stării de sănătate, este esențial să vă implicați îndeaproape cu o echipă medicală.



Surse de inspiratie:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/artrita-reumatoida-reumatism-cauze-simptome-tratament

https://centrokinetic.ro/fiziokinetoterapia-explicata/totul-despre-recuperare/poliartrita-reumatoida

https://www.cdt-babes.ro/articole/poliartrita-reumatoida.php


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bolile autoimune care pot duce la aparitia durerilor articulare

Hondrostrong Forte - cum poate ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulare