Bolile autoimune care pot duce la aparitia durerilor articulare
O categorie de afecțiuni cunoscute sub numele de boli autoimune apare atunci când sistemul imunitar al organismului vizează în mod neintenționat celulele și țesuturile sănătoase. Articulațiile sunt doar unul dintre numeroasele organe și sisteme pe care aceste boli le pot afecta. Este adevărat că o mulțime de afecțiuni autoimune pot duce la disconfort și inflamație articulară, ceea ce reprezintă o provocare pentru pacienți să își ducă viața obișnuită.
În această postare, vom vorbi despre câteva afecțiuni autoimune care pot provoca dureri articulare, precum și despre cum să le diagnosticăm și să le tratăm.
Artrită reumatoidă
O afecțiune autoimună cunoscută sub numele de artrită reumatoidă (AR) afectează în primul rând articulațiile și are ca rezultat durere, rigiditate și umflături. Aceasta apare atunci când membrana sinovială, care căptușește articulațiile, este atacată de sistemul imunitar, ceea ce duce la inflamație. Deformarea și afectarea articulațiilor pot rezulta din distrugerea treptată de către această inflamație a oaselor și cartilajelor din jurul articulațiilor.
Fiecare articulație din corp poate fi afectată de AR, deși mâinile, încheieturile mâinilor și picioarele sunt cele mai frecvent afectate. În plus, aceasta poate duce la epuizare, febră și pierdere în greutate. Pentru a diagnostica RA se folosește o combinație de simptome, constatări la examenul fizic și teste de laborator, inclusiv cele pentru factorul reumatoid și anticorpii peptidei citrulinate anticiclice (anti-CCP).
O combinație de medicamente, exerciții fizice și modificări ale stilului de viață este frecvent utilizată ca tratament pentru RA. În timp ce medicamentele antireumatice modificatoare de boală (DMARD) pot opri sau reduce progresia degenerării articulare, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației. Terapia biologică poate fi utilizată pentru a viza anumite celule imune și citokine implicate în răspunsul inflamator în circumstanțe extreme.
Lupusul sistemic eritematos
O afecțiune autoimună numită lupus eritematos sistemic (LES) poate afecta articulațiile, printre alte organe și sisteme ale corpului. Atunci când sistemul imunitar generează anticorpi care vizează diferite celule și țesuturi, provoacă inflamații și leziuni tisulare.
Până la 90% dintre cei care suferă de LES au dureri și umflături articulare ca semne comune ale bolii. Articulațiile mai mici de la nivelul mâinilor și picioarelor sunt cele care sunt cel mai frecvent afectate, deși articulațiile mai mari, precum genunchii și umerii, pot fi, de asemenea, afectate. Erupțiile cutanate, febra, oboseala și afectarea rinichilor pot fi, de asemenea, semne ale LES.
Pe lângă simptome, rezultatele examenului fizic și testele de laborator, inclusiv anticorpii antinucleari (ANA) și anticorpii anti-ADN dublu catenar (anti-ADNdS), LES este diagnosticat pe baza unei combinații a acestor factori.
Medicamentele, activitatea fizică și schimbările în alimentație sunt frecvent utilizate ca tratamente pentru LES. În timp ce corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamației și la inhibarea sistemului imunitar, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot îmbunătăți durerea și rigiditatea articulară. Împreună cu alte medicamente pentru a trata implicarea anumitor organe, cum ar fi hidroxiclorochina pentru simptomele cutanate și articulare și micofenolatul mofetil pentru implicarea rinichilor, DMARD-urile pot fi, de asemenea, utilizate pentru a gestiona problemele articulare.
Sindromul Sjögren
O afecțiune autoimună numită sindromul Sjögren afectează în principal glandele exocrine, care sunt responsabile de producerea salivei și a lacrimilor. Uscăciunea buzelor și a ochilor rezultă din faptul că sistemul imunitar atacă aceste glande. Cu toate acestea, poate avea un impact și asupra articulațiilor, ducând la rigiditate și durere.
Până la 60% dintre cei care suferă de sindromul Sjögren au ca simptome predominante durerea și rigiditatea articulațiilor. Articulațiile mai mici de la nivelul mâinilor și picioarelor sunt cele care sunt cel mai frecvent afectate, deși articulațiile mai mari, cum ar fi genunchii și umerii, pot fi, de asemenea, afectate. Sindromul Sjögren poate provoca, de asemenea, erupții cutanate, uscăciunea buzelor și a ochilor și oboseală.
Pentru stabilirea diagnosticului se folosește o combinație de simptome, constatări la examenul fizic și teste de laborator, cum ar fi prezența anticorpilor anti-SSA și anti-SSB, care sunt frecvent întâlniți la pacienții cu sindromul Sjögren.
Gestionarea simptomelor este, de obicei, scopul tratamentului pentru sindromul Sjögren. Uscăciunea ochilor poate fi ameliorată cu lacrimi artificiale și picături oculare lubrifiante, iar înlocuitorii de salivă și guma de mestecat pot încuraja salivația. Corticosteroizii și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ameliora rigiditatea și durerea la nivelul articulațiilor.
Spondilita anchilozantă
Unele persoane cu psoriazis, o afecțiune cutanată persistentă, pot dezvolta artrită psoriazică (PsA), o afecțiune autoimună. Durerea articulară, rigiditatea și leziunile cutanate sunt rezultatul atacului sistemului imunitar asupra pielii și articulațiilor.
Până la 30% dintre persoanele cu psoriazis au disconfort articular și edeme ca simptome predominante ale PsA. Degetele de la mâini și de la picioare sunt articulațiile cel mai frecvent afectate, dar articulațiile mai mari, cum ar fi genunchii și șoldurile, pot fi, de asemenea, implicate. Inflamația ochilor, anomalii la nivelul unghiilor și oboseala sunt toate simptome potențiale ale PsA.
PsA este determinată de o combinație de simptome, rezultate ale examenului fizic și teste de laborator, inclusiv teste genetice pentru HLA-B27 și factorul reumatoid.
PsA este adesea tratată cu un regim de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, activitate fizică și schimbări în alimentație. În timp ce DMARD-urile și terapia biologică pot ajuta la reducerea sau stoparea cursului deteriorării articulațiilor, AINS pot ajuta la durerea și rigiditatea articulară. Gestionarea simptomelor cutanate pentru psoriazis poate implica, de asemenea, terapii topice și sistemice.
Concluzie
O categorie de afecțiuni cunoscute sub numele de boli autoimune apare atunci când sistemul imunitar al organismului vizează în mod neintenționat celulele și țesuturile sănătoase. Durerea articulară și inflamația sunt simptome comune ale multor afecțiuni autoimune, ceea ce poate reprezenta o provocare pentru oameni să își ducă viața obișnuită. Printre afecțiunile autoimune care pot provoca disconfort articular se numără artrita psoriazică, lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjögren și artrita reumatoidă.
In ultima perioada au inceput totusi sa apara diferite tratamente naturale pentru aceste afectiuni, care devin din ce in ce mai populare. Hondrostrong este un supliment alimentar care contine ingrediente naturale precum colagen hidrolizat, glucozamina si condroitina, cunoscute pentru proprietatile lor de a sustine sanatatea articulatiilor. Acest supliment poate fi utilizat ca o forma complementara de tratament pentru bolile autoimune care pot duce la aparitia durerilor articulare, precum artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic. Studiile arata ca consumul regulat de suplimente alimentare precum Hondrostrong poate imbunatati mobilitatea articulatiilor, reduce inflamatia si durerea asociata cu aceste afectiuni. Cu toate acestea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe utilizarea suplimentelor alimentare, pentru a evalua compatibilitatea lor cu tratamentul dumneavoastra actual si pentru a stabili un plan de tratament personalizat.
Este esențial să consultați un furnizor de servicii medicale pentru o evaluare și un diagnostic dacă aveți dureri articulare sau orice alte simptome ale bolilor autoimune. Diagnosticul și terapia timpurie pot îmbunătăți calitatea vieții și pot ajuta la prevenirea deteriorării articulațiilor. O combinație de medicamente, activitate fizică și modificări ale stilului de viață care sunt adecvate nevoilor pacientului și bolii specifice sunt frecvent utilizate pentru a trata bolile autoimune.
Surse de inspiratie:
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/bolile-autoimune
https://www.sfatulmedicului.ro/Artrita/afectiunile-reumatice-autoimune_13514
Comentarii
Trimiteți un comentariu